Ik krijg regelmatig de vraag of ik een los weekmenu kan samenstellen. Toevallig zag ik van de week nog een advertentie voorbijkomen van een fitness account op Insta: “Alleen vandaag… download nú jouw receptenbundel om in 4 weken x-resultaat te behalen.”

Maar eerlijk? Ik geloof daar niet in. En ik vermoed maar zo dat dat ook voor jou (zéker voor mij) niet gaat werken. Want, waarschijnlijk heb je net als ik al best wat boeken in huis over voeding. Kookboeken, maar ook boeken over gezondheid , superfoods, energiebooster-boeken, herkenbaar? Bij mij thuis: planken vol! Of ik ze allemaal gelezen heb? Hell no, zeker niet, wel een aantal hoor, maar nog aardig wat staan nog op mijn to-read lijstje.

Maken deze boeken dus het verschil? Zorgen ze voor dé verandering, geven ze HET antwoord op de prangende vraag op gebied van voeding? Nee dus! En als dat bij jou anders zou zijn, zou je deze blog waarschijnlijk ook niet lezen. Exact daarom lever ik dus geen losse weekmenu’s uit. Het antwoord ligt namelijk op een heel ander vlak.

 

Het antwoord ligt in jou

Lekker dan Es en waarin dan wel? Nou, in jou lieve vrouw. Want, als de duizendpoot die je bent, mama, hopelijk in een leuke baan, of als zzp-er, je leven ogenschijnlijk lekker op de rit, waarom blijft gezonde voeding op een to-do lijstje staan?

Ergens in je systeem voel je allang dat je weinig energie hebt. Voel je de behoefte aan een Netflix-dag, gewoon 5 nietszeggende romantische films bindgen, pot thee naast je en genoeg snacks om de dag mee door te komen met een “Niet Storen, want ik ben al gestoord genoeg” deurhanger aan de deurklink. En daar, in deze misschien over-de-top omschreven behoefte, ligt je antwoord.

Je mag echt een stapje minder hard lopen, ja echt waar… Harder lopen voor een ander, dan voor jezelf, komt die ook bekend voor? Het is tijd om voor jezelf te gaan zorgen. Want door je drukke leven met alle rollen die daarbij komen kijken, ben je misschien wel de belangrijkste rol vergeten die je te spelen hebt: de hoofdrol in je eigen leven.

 

Mijn fluistering aan jou

En ik hamer hier zo op, want het afgelopen jaar heb ik vooral vrouwen begeleid die met een spreekwoordelijke vuist op tafel de praktijk binnen kwamen: “En nu ben ík aan de beurt”. Kids het huis uit, gelukkig wat rustiger aan kunnen doen in hun werk, want ze lopen richting pensioenleeftijd. Lichamelijke klachten all over the place en energie ergens ver beneden nul. Wat had ik graag gewild dat iemand deze vrouwen jaren eerder had ingefluisterd: kom uit die ratrace. Niemand verwacht van je zo hard te rennen, voor iedereen maar klaar te staan en te zorgen. Dus bij deze mijn fluistering aan jou: je bent genoeg, ook als je minder hard rent en vliegt…

Zorg eerst goed voor jezelf, dan komt zorgen voor die ander daar echt heel liefdevol en logisch achteraan, no worries. Blijf je niet alleen overeind, maar ook lekker in je vel en in je energie. Ook over een jaar of tien tot vijfien.

Of wil je dan pas bij me binnen komen wandelen met chronische migraine, pijntjes overal, diarreeklachten, of om de haverklap blaasontsteking en jezelf op de overleefstand de dag door slepen. De keus ligt bij jou, nu lief zijn voor jezelf, of over een paar jaar in de overleefstand schieten waar je niet meer uit gaat komen.

Yes, exact die. Lief zijn voor jezelf. Door jezelf op de eerste plaats te leren zetten kun je heel goed voelen wat jij nodig hebt. En door regelmatig tijd aan jezelf te besteden, komt onherroepelijk vroeg of laat, goed voor je lichaam zorgen als een vervolgstap om de hoek kijken. En wil je dat gezond eten een logische en vanzelfsprekende onderdeel van je leven gaat zijn.

 

Hand-in-hand

Hand-in-hand dus, zelfliefde en gezonde voeding. Yup, ik noem het gewoon lekker zoetsappig zelfliefde en als dat té juicy voor je is, noem het dan zelfzorg. Komt toch op hetzelfde neer. Tijd aan jezelf besteden, even doen waar JIJ blij van wordt, waardoor je tot rust kunt komen is niet egoïstisch of raar. Gewoon uit je hoofd, uit de dagelijkse ballen-hooghoud-wedstrijd en in contact met JOU!

En weet je, het gebeurt mij ook nog regelmatig. Ik ben niet, nu ik dit verhaal haast predik, verlicht of ga ik huppelend door het leven. Ik heb mijn eigen uitdagingen in een gezin met pubers, mijn man die regelmatig van huis is, een eigen praktijk en een baan in loondienst. Ook heb ik van nature de lat aardig hoog liggen voor mezelf, dus ik loop af en toe ook in volle vaart tegen de lamp en kom ik mezelf weer tegen, BAM! Hallo Esther, ga es van de vijfde versnelling terug naar de derde, of nee, doe maar naar de twee. Dat is nóg beter…

 

De andere invulling

Het gaat er om dat je leert luisteren naar je lichaam. Keer op keer, op keer, op keer, op… En zo leer je steeds dichter bij jezelf te komen, in dienst van jezelf te komen. In plaats van altijd maar in dienst te zijn van de hele wereld. En bij jezelf komen, betekent andere keuzes leren maken. Andere keuzes óók op gebied van voeding. Denken aan eten vanuit de rollercoaster, of vanuit de connectie met jezelf? Daar zit een hele andere energie, lees invulling op. Dan ga je heel anders om met wat je eet, hoe je eet, wanneer je eet, wat je koopt, waar je het koopt, enz…

Na de vakantie ga ik aan de slag met vrouwen die een YES voelen bij deze blog. Vrouwen die weten, voelen en ervaren dat het geleefd-worden een gezonde leefstijl in de weg staat. Een gezonde leefstijl is naar mijn idee natuurlijk wat je eet, maar ook hoe je in het leven staat. En daar gaan we na de zomer mee aan de slag. Voel je ook die yes, stuur me dan een berichtje. Ik ga heel graag met je in gesprek om jouw verhaal te horen en om je alvast op weg te helpen. Geen yes om gelijk ergens aan vast te zitten, want zo werk ik niet. Laten we elkaar eerst leren kennen, uitzoeken of wat ik te bieden heb, bij jou aansluit en vice versa. Dus, schroom vooral niet, die eerste stap mag jij zetten.