Selecteer een pagina

Een paar weken geleden deed ik mee aan een georganiseerde wandeling. Iedereen had een eigen lunchtrommel meegenomen, de bedoeling was om op een leuke plek met prachtig uitzicht gezamenlijk te lunchen. Inmiddels, al kletsend met diverse mensen in het gezelschap, was bekend dat ik naast Esther, ook voedingscoach ben. Ik zat er al een beetje op te wachten, en… ja hoor! Ongevraagd kwamen de excuses en redenen de hoek om gemarcheerd. Waarom de één “maar” een boterham had gesmeerd, of koolhydraatarm niet meer deed en, blablabla… Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt en ik vind het oprecht jammer, alsof ik ergens wat van zou vinden.

In het verleden zou ik nog begripvol reageren, dat het niet uitmaakt, dat koolhydraatarm ook niet persé het antwoord is op… Maar er is hier iets in veranderd. Want, als mijn vriendin die kapster is langskomt, verontschuldig ik me ook niet voor een bad-hairday. En als mijn lieve kennis, tevens Professional Organizer, over de vloer is, ga ik ook niet de excuus-Truus uithangen, omdat er vijf paar schoenen in huis her en der uitgetrokken zijn en achtergelaten. Oja, ook door mij trouwens 😊.

De vraag die ik aan een dame stelde was: Je weet donders goed wat je anders zou willen. Je voelt het zó, dat je de behoefte hebt je nu te verdedigen. Wat houdt je tegen? Wat bleek nu, deze dame pakt graag aan én door, lees: stroopt graag haar mouwen op, uit de categorie niet-lullen-maar-poetsen. Alles of niets, graag het roer 180 graden om! En dit is wat ik bij zoveel mensen zie gebeuren en gelijk ook fout zie gaan. Bij rigoureuze verandering in eetpatroon, ligt de drukte van alledag op de loer. Je kind wordt ziek, het is druk op het werk, je moet overwerken, de oppas is op vakantie en voor je het weet, eet je weer wat je altijd at. Ingehaald door de tijd, teleurgesteld in jezelf dat het niet gelukt is, dat je het niet volgehouden hebt. Maar het is geen kwestie van volhouden. Volhouden, dat kost moeite, daar zit spanning op. Gezond eten is een leefstijl. Je leefstijl nu is hopelijk ook geen kwestie van volhouden. Laat dat met eten ook zeker niet gebeuren. Het is slechts een kwestie van bewuste keuzes leren maken, en dan stap voor stap.

De vervolg vraag die ik haar stelde was: Wat zou je vandaag kunnen veranderen, waar je niets extra’s voor hoeft te doen, waar je gelijk profijt van hebt? De magie van veranderen zit ‘m namelijk in kleine stappen. Een stap die nauwelijks moeite kost, waar je niet teveel over hoeft na te denken en waar je gelijk een super goed gevoel van krijgt. Ik zal even zelf een voorbeeld uit eigen werk geven. Ja, ik eet lekker gezond. Mijn maaltijden zijn prima, ben oprecht trots dat ik mijn weg in gezond eten gevonden heb. Uitgeplozen, geprobeerd, geproefd, onderuit gegaan en weer wat geleerd. En zo gaandeweg heb ik mijn weg eigen gemaakt. Maar ook ik heb een levenslange uitdaging als het om snoepen gaat. Ik heb de laatste weken echt teveel gesnaaid, lees de snoeppot van de kids, mee zitten leegeten. Het begint met een dropje, oh, er zit ook Engels drop in en… Goed, mijn stap om te zetten, was zo duidelijk: blijf met je tengels uit de snoeppot. Betekent niet dat ik geen koekje meer mag, of een gebakje bij een feestje, of een stukje pure chocolade. Enkel geen snoep. Maar dat kan ik, dacht ik! En dat blijkt ook, ik heb totaal geen moeite dit vol te houden. Elke dag dat ik geen snoep eet, heb ik een goede dag, ben ik trots op mezelf, weer een dag dat ik sterker geworden ben.

Ga bij jezelf eens na: Welke stap zou je vandaag kunnen zetten, nu je deze blog leest, waar je niet gelijk met een boodschappenlijst de AH in hoeft, die heel simpel is?

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meer water drinken
  • Geen snoep meer 😊
  • Fruit/noten als tussendoortje i.p.v. koek
  • Geen toetjes meer
  • Niet meer snacken na het avondeten, begin met één dag per week en bouw dit langzaam uit
  • Maximaal 3 koppen koffie per dag
  • Alcohol alleen in het weekend

Ik ben ook benieuwd welke stap jij kunt gaan zetten op je werk. Hebben jullie een snoeppot op het werk, of een koektrommel die te vaak open gaat? Vervang deze door een heerlijke mand fruit en laat deze elke week vullen met vers fruit. Vraag of er bidons of Dopper flesjes aangeschaft kunnen worden, want zíen drinken, dóet drinken.

En… al zou ik wel een greep uit de net gevulde pot doen, oeps de weekboodschappen zijn weer gedaan, dan nog is er geen man-overboord. Dan ga ik er in ieder geval van genieten en weet ik dat er morgen weer een kersverse en nieuwe dag is. Wees dus niet te streng voor jezelf, je doet jezelf tekort, echt! Waar je gaat oefenen, ga je onderuit. Zo simpel is het. Het hoeft niet in één keer goed te gaan, want waar je al jaren gewend bent bepaalde dingen te doen, mag je jezelf ook de ruimte geven hierin te oefenen. En waar geoefend wordt, wordt weleens een nootje vals gezonden, of een snoepje teveel gegeten [icon name=”grin-tongue-wink” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””].