Wat is EMB?

Sinds een jaar maak in mijn praktijk gebruik van de EMB-test en ik ben super enthousiast! Wil je er ook meer over weten? Lees dan snel verder en leer hoe EMB ook voor jou van waarde kan zijn.

 

EMB staat voor Energetisch Morfologisch Bloedonderzoek:
U

Energetische geneeskunde werkt van uit het gegeven dat alle materie op Aarde uit energie bestaat en een unieke frequentie heeft. Deze is meetbaar, zo ook ons lichaam en in ons lichaam. Elk lichaamsdeel, orgaan, cel straalt energie en een frequentie uit, hetzelfde geldt voor virussen, bacteriën, pollen, ed. EMB doet de metingen met bloed via bio-resonantie;

U

Rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes worden gecontroleerd in hematologisch;

U

Het Morfologische deel van het onderzoek omvat de vormgeving van de bloedcel en eventuele afwijkingen hierin.

Op zoek naar de oorzaak


Waarom ik EMB zo goed in mijn praktijk vind passen, is omdat ik ten eerste hollistisch werk. Ik zie het lichaam als een systeem met verschillende onderdelen die elkaar altijd nodig hebben. Als ergens iets niet goed werkt, merk je dat ook op andere plekken in je systeem.
Ten tweede werk ik altijd op de persoon, met een persoonlijk adviesplan met betrekking tot voeding alsook suppletie. Bloedonderzoek zegt iets over jouw systeem, wat heeft aandacht nodig?

Voor we starten, doen we een uitgebreide intake en stel ik je de meest uiteenlopende vragen. Hierdoor krijg ik al een duidelijk beeld van jouw lichaam, klachten, eventuele bestaande ziektes, medicatiegebruik en jouw wensen met betrekking tot herstel. Meten is weten en door de uitslagen van het bloedonderzoek te combineren met het intakegesprek, kan ik jou uitleggen en laten zien wat er aan de hand is. Met andere woorden, ik zoek in de EMB de oorzaak voor wat je me verteld hebt.

Verder kijken

Er wordt verder gekeken dan bijvoorbeeld een tekort aan een bepaalde vitamine. Welke processen spelen zich nog meer af in het lichaam, waardoor er bijvoorbeeld een tekort in de loop van de tijd is ontstaan?

Je kunt bijvoorbeeld een B12 tekort oplossen door deze vitamine te gaan suppleren, maar als de oorzaak elders in het lichaam ligt, is dit niet voldoende. Graag pakken we een probleem bij de kern aan en dat is nu net de insteek van EMB. Het kan maar zo zijn, dat je bij me komt met een bepaalde klacht, maar blijkt er iets anders onder te zitten, wat eerst opgelost moet worden.

Een mooi voorbeeld ben ik zelf: ik dacht aan de slag te gaan met mijn eczeem, ik was helemaal klaar met het smeren van hormoon crèmes. Met enkel het aanpassen van mijn voeding loste ik het niet op. Na de eerste bio-resonantie meting bleek mijn lever het heel zwaar te hebben en heb ik de eerste paar maanden intensief mogen ontgiften. De lever is hét ontgiftingsorgaan in ons lichaam, en omdat deze niet goed kon functioneren, werden toxines door mijn lichaam uitgescheiden via de huid.

Lever herstelde gelukkig, daarna kregen mijn darmen de nodige aandacht en nu ben ik zo goed als eczeemvrij. Af en toe heb ik nog lichte plekjes, niets meer dan dat mijn lichaam mij vertelt dat ik goed voor mezelf mag blijven zorgen. Mooi toch, het lichaam vertelt het allemaal, als je er maar naar luistert.

Wat meet het EMB:
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Vetzuren
 • Hormonen
 • Neurotransmitters
 • Stressparameters (o.a. mentaal/emotioneel, sympatisch, verlengde stressreactie)
 • Meridianen
 • Energetische pathogeen belasting (o.a. bacterieel, parasitair, viraal)
 • Darmparameters (o.a. darm barrière, darmflora, DPP-IV, parasieten, schimmels)
 • Energetische blokkades (o.a. ontgifting, maagblokkade, imuunsysteem, vaccinatieschade)
 • PNI (o.a. lekkende barrière mond/darmen, laaggradige ontstekingen, insuline resistentie)
 • Energetische intoleranties (o.a. tarwe, lactose, kippen-ei, soja, suiker)
Behoefte van je lichaam

De interpretatie van metingen in EMB zijn anders dan je misschien gewend bent in regulier bloedonderzoek. Regulier onderzoek geeft een waarde in het bloed aan, EMB meet de behoefte van het lichaam. Je kunt stellen dat hoe hoger je ergens op scoort binnen EMB, hoe groter de behoefte van je lichaam is. De gemeten waarde, bijvoorbeeld vitamine D3, geeft niet de waarde in het bloed weer, maar de behoefte van het lichaam. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de behoefte. Leg je een D3 waarde geprikt door de huisarts naast een EMB geprikte D3, durf ik de klok er op gelijk te zetten dat deze waardes niet overeen komen. Er wordt met een andere bril naar gekeken.

Uit het onderzoek komt ook altijd een passend suppletie-advies, passend bij jouw klachten. Het slikken van maximaal vijf supplementen gedurende drie tot zes maanden, is iets wat ik je sowieso wil adviseren. Soms is het aanvullen van een tekort, soms opruimen/afvoeren van stoffen, of tot rust brengen op activeren van een systeem. We overleggen tussendoor altijd hoe het gaat, of klachten verminderen en afhankelijk daarvan, kan een dosis eventueel aangepast worden.

Even praktisch over het bloedprikken

Dit kan via vingerprik (capillair), of via de ader (veneus). Ik maak in mijn praktijk gebruik van veneus prikken. Nu mag en kan ik niet zelf prikken, dit besteed ik uit. Kom je uit mijn omgeving (Arnhem-Doetinchem), dan kun je terecht bij een verloskundige praktijk hier in de buurt waar ik goede afspraken mee heb. Kom je van verder, geen probleem, er zitten genoeg collega therapeuten in mijn netwerk waar je dan terecht kunt om bloed te prikken.

 

Disclaimer

EMB-onderzoek is niet wetenschappelijk onderzocht en vervangt ook niet het reguliere bloedonderzoek. De uitkomsten van deze onderzoeksmethode hebben voor mij als geschoolde therapeut een meerwaarde voor mijn praktijk. Deze onderzoeksmethode heeft zijn sporen verdiend door de resultaten bij patiënten na het door hen opvolgen van de (mede) o.b.v. de uitkomsten van de bloedtest gebaseerde adviezen. Van de aangesloten therapeuten heeft ongeveer 70-80% van de patiënten verbetering opmerkt; patiënten herkennen zich ook vaak in de uitslag. De suppletie adviezen die worden gegeven zijn vaak wel wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd, bijvoorbeeld B12 supplement bij een B12 deficiëntie of ijzer tabletten bij een wat te lage ijzerstatus.