Laat jij jezelf deze zomer lekker verwennen op een (all-inclusive) hotel/resort? Heerlijk natuurlijk dat je tijdens je vakantie niet na hoeft te denken over wat en hoe in de keuken, alleen wat je op je bord schept op het moment dat je gaat eten. En weet je, het is vakantie, de teugels mogen vieren, heerlijk, ik ga dat ook zeker doen! Maar dit betekent niet dat alles overboord gegooid hoeft te worden en ik nergens meer over nadenk 😉. Daarom deze blog, om je een paar simpele tips mee te geven. Zodat je op vakantie én heerlijk kunt genieten van (on)gezonde eetkeuzes, jezelf niet vergeet, en je na thuiskomst heerlijk uitgerust en opgeladen bent.

Nu ben ik zelf geen resortganger, al heb ik mezelf een jaar of 20 geleden alweer, (met mijn toen nog vriendje) wel een keer ontzettend laten verwennen op een resort in de Dominicaanse Republiek. Compleet met haren invlechten, vier soorten buffetten elke avond waar je uit kon kiezen… Een fantastische kamer, bar in het zwembad, lees in het water, waar we lokale rum-cola dronken, een jeepsafari met zwemmen onder een waterval… Geweldige vakantie waar we nu nog met plezier aan terug denken. Maar toch, ik hou persoonlijk veel meer van een eigen stekje, eigen spulletjes bij de hand, natuur, de zee, het bos, ik heb er nu al zin in! Dit jaar gaan we voor het eerst bij de boer kamperen, weer naar Zeeland. Is twee jaar geleden dat we daar voor het laatst waren, en het voelt een beetje als home-coming, weer in de buurt van de zee te zijn. Ik ben dan ook van plan om regelmatig er zelf op uit te gaan, wandelen in de duinen, lekker op het strand zijn, schatten zoeken…, gewoon om op te laden. Zonder hond, zonder gezin, just me… Ook wil ik jou dus handvatten bieden, voor op vakantie waar je dat wil, én na thuiskomst dat gevoel nog lekker vol te houden!

 

Easypeasy een gezond en voedend ontbijt, juist bij een buffet:

 • Vers fruit
 • Ei (gekookt, gebakken, roerei)
 • Gebakken bacon
 • Als je brood eet, beleg dit dan ruim met bijv. zalm, ei, ham, rosbief, fricandeau
 • Vaak is er muesli, kies dan de ongesuikerde versie.
 • Als er noten/pitten en zaden bij staan, strooi deze er lekker overheen en eet de muesli met naturel yoghurt, zonder smaakje, liefst volle yoghurt.
 • Qua vruchtensappen, wees hier voorzichtig mee. Deze bevatten evenveel suiker als een glas cola. Beter kun je thee, of water met bijvoorbeeld gember of citroen drinken.

 

 

Easypeasy diner, ook bij buffet:

 • Eigenlijk is er altijd een saladebuffet. Begin hier met het opscheppen en laat dit de basis van je maaltijd zijn. Gebruik balsamico-azijn, of olijfolie als dressing.
 • Wissel de vleesgerechten af, pak ook regelmatig vis. Gebakken champions/ui hierbij is een dikke prima. Kies liever hiervoor, dan voor roomsauzen bij je vlees.
 • Frites, rijst, gebakken aardappeltjes, stokbrood, ed., hiermee rond je af. Dit mag je ook skippen, deze koolhydraten eten we snel teveel, daarom hiermee afronden om de hoeveelheid die je ongemerkt binnenkrijgt, in te perken.
 • Als toetje, tja, daar valt niet zo snel een gezond woord over te zeggen, haha. Heb je zin in een dessert, neem dat lekker en… GENIET ervan! Genieten van je eten, is heel gezond. Onthoud dat maar… Het maakt dan niet uit of je ijs, bavarois of iets anders neemt, een dessert is iets om van te genieten. Mijn favo? Brownie, liefst warm, met een bolletje vanille-ijs…

 

Ter overweging:

 • Eet bewust. Je bent op vakantie, je hebt de tijd, dus neem deze ook. Geniet, eet langzaam en proef wat je eet. Als je langzaam eet, merk je sneller je verzadiging op en eet je minder: win-win!
 • Ontbijttip: eet zeker niet te weinig. Een goed ontbijt, rijk aan vezels, vetten en eiwitten, zorgt voor een lange verzadiging en voorkomt weer snoepen en snacken later op de dag. Dit zorgt ervoor dat je ook ’s middags en ’s avonds gemakkelijker gezonde keuzes maakt.
 • Wees niet te streng voor jezelf, doeslief, het is immers vakantie!
 • Ga bij jezelf na wat je belangrijk vindt als het om keuzes op eetgebied aankomt, ook of juist als je op vakantie gaat. Dit voorkomt teleurstellingen, waardoor je weer keuzes kunt gaan maken die je niet van plan was. “Vandaag is toch al verpest, nu maakt het tóch niet meer uit”, hoor ik mensen weleens vertellen. Zo niet waar, waar je een zijstap maakt, kun je gewoon weer de stap terug zetten hoor 😉. Misschien is één gezonde maaltijd per dag al een heel mooi doel. Het gaat er om, dat je doel gemakkelijk haalbaar is.
  Mijn doel is bijvoorbeeld, als we op de camping zijn, we gezond eten. Ik heb de mogelijkheid eigen ontbijtjes in elkaar te flansen, heb een blender, staafmixer, oventje, dat is de luxe van een eigen caravan. De lunches wissel ik af, salades of wat de pot schaft: brood. Als we op de camping eten, eten we makkelijk, veel salades, een maaltijdsoepje, roerbakgroentes op de skottel met kipfilet… Ik neem dan ook een selectie van kruiden mee van thuis, zodat we ook een keer lekker shoarma of gyros eten, met sla en patatjes van de snackbar bijvoorbeeld. Als we onderweg zijn, zorg ik dat ik altijd een flesje water bij me heb en voor de rest, is het ook qua eten echt vakantie. Natuurlijk gaat mijn meditatiekruk ook mee.

 

 

 

Afspraken:

Maak met je reisgezelschap goede afspraken. Of dat nu je partner is, je kinderen, een vriend(in), het is net zo goed jouw vakantie. Jouw tijd om bij te komen, uit te rusten, te genieten én weer op te laden na een drukke tijd. Voel je de behoefte aan even niet meer dan de wind door je haren, een uitzicht van groen om je heen, of het ruizen van de golven zonder gezelschap, heb je altijd de ruimte deze te nemen. Het is dan wel zo prettig als je hier vooraf afspraken over gemaakt hebt en uit hebt kunnen leggen dat je dit nodig hebt. Op vakantie ben je non-stop in elkaars aanwezigheid, irritatie kan op de loer liggen. Pak gewoon de tijd die je nodig hebt, waarschijnlijk vindt de ander het nét zo fijn zich even terug te kunnen trekken!

Ik ga deze zomer nog veel meer tips, recepten en eigen ervaringen met je delen. Vind je het leuk om deze te ontvangen? Deze deel ik via mijn Facebookpagina en blog. Wil je mijn blogs graag via de mail ontvangen? Dan kun je je hier inschrijven. Ik wens je een onwijs mooie en relaxte zomer toe, met hopelijk mooi weer, veel gezelligheid en hernieuwde energie voor het komende jaar!